Suorittajan TOP10

Voimakas Sinä

Mistä tunnistaa suorittajan itsessään? Listasin sinulle TOP 10 asiaa, jotka ovat ominaisia suorittajan luonteelle ja elämäntyylille.

Saatat olla tehosuorittaja,

JOS:

1️⃣ Koet jatkuvaa RIITTÄMÄTTÖMYYDEN ja ARVOTTOMUUDEN tunnetta. Ankara sisäinen puhe ja sisäinen kriitikkosi piiskaavat sinua jatkuvasti uusiin suorituksiin ja tavoitteisiin. ”Mikään ei riitä”- mentaliteetti. Aina voit olla parempi ja tehdä enemmän, jotta riittäisit itsellesi ja muille. Tässä ollaan mielestäni suorittajuuden ytimessä.

2️⃣ VERTAAT itseäsi jatkuvasti toisiin ja koet alemmuuden tunnetta. Nykypäivänä sosiaalinen media saa meidät helposti vertailemaan itseämme entistä enemmän. Se syöttää meille illuusiota muiden täydellisestä maailmasta ja ajattelet, että vain sinun elämäsi on tylsää, merkityksetöntä ja että sinä olet vaillinainen.

3️⃣ TÄYDELLISYYDEN tavoittelu kaikessa, mitä teet niin vapaa-ajalla kuin töissä. Kaikki täytyy tehdä kympin arvoisesti. Huonompi suoritus ei kelpaa, koskipa asia sitten mitä tahansa. Tehtäviä ja asioita hiotaan loputtomiin ja se vie aikaa. Esim. annetuista projekteista ja työtehtävistä on vaikea luopua.

4️⃣ JÄRJESTYKSEN ja KONTROLLIN tarve. Haluat pitää kaikki langat omissa käsissäsi. On vaikeaa antaa muille tehtäviä hoidettavaksi, koska teet ne itse paljon nopeammin ja paremmin. Kontrolli tarve näkyy myös siinä, että inhoat yllätyksiä. Et tiedä mitä tapahtuu, joten et pysty johtamaan ja kontrolloimaan tilannetta.

5️⃣ LEPÄÄMINEN ja RENTOUTUMINEN on vaikeaa, koska ”ensin työ ja sitten vasta huvi”. Hommia, töitä ja kaikenlaisia askareita suorittajalla on kyllä koko ajan. Tekemättömät hommat saavat sinut levottomaksi, joten lepäämisestä tulee mahdotonta. Ärtyneenä katsot miestäsi sohvalla, kun hän katsoo telkkaria ja itselläsi on pitkä jono kotitöitä. Lisäksi seuraava ajatus on vahvasti läsnä:

”Kaikki pitää ansaita, mitään ei voi vaan saada”

6️⃣ PITÄÄ ja TÄYTYY kuuluvat vakio sanavarastoosi. TO DO- listan asiat ovat pääosin juurikin näitä asioita. Minun täytyy.. ja Minun pitää.. Lisäksi TO DO- listat ovat usein järjettömän pitkiä, joten niitä et kerkeä päivän aikana puoliakaan tekemään. Tämä lisää entisestään riittämättömyden tunnetta.

7️⃣ MUREHTIMINEN ja kaiken VALMISTELU etukäteen. Sinulla menee aikaa paljon kaiken suunnitteluun etukäteen. Kaikella on oltava tarkka aikataulu. Jos aikatauluun tai päivän suunnitelmaan tulee yllättäviä muutoksia, pakka menee sekaisin. Sinulla on vaikeus olla läsnä tässä hetkessä, koska ajatukset ovat paljon tulevassa. Murehdit etukäteen paljon myös sitä, miten asiat tulevat menemään. Varsinkin jos edessä jokin uusi asia, joka ei ole sinulle niin tuttua ja turvallista.

8️⃣ MULTITASKING! Teet montaa asiaa kerrallaan ja ajatellet, että se on tehokasta. Sen vuoksi mieli on levoton ja keskittyminen on vaikeaa. Lisäksi stressitasot nousevat jo pelkästä monen asian samanaikaisesta käsittelystä. Tutkimusten mukaan monien asioiden tekeminen yhtäaikaa laskee tehokkuutta jopa 40%

9️⃣ EPÄONNISTUMISEN ja VIRHEIDEN tekemisen pelko estää sinua toteuttamasta haluamiasi asioita ja unelmiasi. Pelkäät usein, että et suoriudu riittävän hyvin. Pelkäät näyttää muille sitä, että et olekaan täydellinen, vaan myös sinä teet virheitä.

”Epäonnistumisen pelko on isoin este sinun ja unelmiesi tiellä”

🔟 LUOVUT usein omasta mielihyvästä, jotta muiden tarpeet ja vaatimukset täyttyvät. Ajatus ”En minä tarvitse mitään”. 

Heräsikö listaa luettaessasi ajatuksia? Nyökyttelitkö päätäsi kenties tunnistaessasi itsesi listan kohdista? Mitkä kohdat resonoivat eniten?

Jos jokin kohta erityisesti resonoi sinua, voit pysähtyä sen kohdalla ja miettiä: 

Miksi toimin näin?

Milloin toimin näin?

Mitä se estää minua tekemästä?

Haluanko toimia näin? Jos et, mitä haluaisin tilalle?

Jos haluat jakaa omia ajatuksiasi suorittajuudesta, olisi enemmän kuin mahtavaa, jos jaat niitä kommentteihin❤️

Lämmöllä,

Erjan allekirjoitus

Vastaa